top of page

Viki vezla kola do Afriky!



V rámci Mezinárodního dne dětí měla dvanáctiletá Viki, ambasadorka České koalice pro ochranu biodiverzity (CCBC), za úkol upozornit svět na dětská práva a potřeby.


Jednou z takových potřeb je možnost získat vzdělání, které umožňuje lepší budoucnost.


Pro mnoho dětí světa však dostupné vzdělání není samozřejmostí, což se týká i dětí žijících v Gambii, kam se Viki vydala s českým projektem Kola pro Afriku na misi do Gambie. 


Projekt Kola pro Afriku funguje již deset let a doposud pomohl v Gambii již asi deseti tisícům školáků.

Kola jsou získávána od lidí, kteří je odevzdávají na sběrných místech, která jsou k nalezení po celé České republice.


Cesta jednoho kola od dárce k dítěti v Gambii trvá asi půl roku a stojí přibližně 3500 Kč. Ačkoliv tato cesta není nijak jednoduchá, Viki si tuto cestu chtěla se svým kolegou, tvůrcem videí Vojtěchem Syslem, celou zmapovat a ukázat české veřejnosti prostřednictvím reportáží na sociálních sítích, rozhovorů pro Český rozhlas Rádio Junior a videí pro ČT Déčko. 

Viki svůj úkol vzala velmi zodpovědně a stejně jako gambijské děti i ona se během jednoho dne naučila “poskládat” si svoje kolo.

Také si vyzkoušela jaké to je vydat se pěšky, 6 kilometrů do školy v

50 °C. Do školy přišla po víc než hodině.


Držíme palce úžasné Viki, CCBC i Kolům pro Afriku!


Více informací o projektu Kola pro Afriku, včetně způsobů jak aktivitu podpořit, najdete na stránkách www.kolaproafriku.cz . 


Viki jako ambasadorka CCBC podporuje i další jejich projekty. Díky ní se mohli posluchači Rádia Junior stát na chvíli tajnými agenty, dozvědět se kdo jsou to luskouni a outloni a “pomáhat” Františkovi a Tomášovi při dopadení pašeráka Greeda, o jehož zatčení mluvili před několika dny s Danielou Drtinovou v DVTV. Také se Viki podílí také na propagaci projektu CCBC do škol, o kterém se můžete dozvědět více na CCBC do škol 2021/22 – CCBC anebo na dotaz u koordinátorky programu Aleny Rokové (e-mail alena.rokova@ccbc.cz , tel. č. 724 770 980 ).

57 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page