top of page

Co se "starým" oblečením?

Aktualizováno: 26. 10. 2021

Otázkou je o jak "starém" oblečení se bavíme. A je třeba si u toho nalít čistého vína. Máte-li oblečení staré, onošené, oprané, nemódní či s vadou, asi už s ním ve většině případu nic moc nezmůžete. Toto oblečení je textilním odpadem, a patří do textilního kontejneru.


Provozovatelé kontejnerů třídí oblečení k recyklaci a to použitelné často ještě prodají... buď lokálně nebo do zemí 3. světa.


Pokud se ptáte na pomoc potřebným v podobě textilu z kontejnerů, naše zjištění je, že toto se bohužel v praxi téměř neděje. Běžná je praxe, že firmy, které kontejnery vlastní, darují nějaké neziskové organizaci finanční pomoc - například 1 kč z každého kilogramu vysbíraného textilu.



 

Nechcete tvořit odpad?

 


Prodlužte život svého oblečení, zašijte rozpárané švy, nechte si vyměnit zip, přišijte knoflík, zkraťte si dlouhé nohavice.


A zaměřte se i na to krásné oblečení, které nenosíte. Každý vlastníme pár unáhlených koupí, nesedících střihů, nebo nevydařených dárků. Tím, že tyto kousky leží ladem v naší skříni, stávají se i ony "potichu" textilním odpadem.

Pošlete tyto kousky zpět do oběhu, ať můžou jinde sloužit.








 

Zkuste upcyklaci!

 

Upcyklace označuje proces, kdy z výrobku, který je odpadem, vzniká znovu produkt který může dál sloužit. V oblečení je upcyklace velikým trendem. Zeptejte se Googlu, co všechno se dá ušít z pánské košile s odrbaným límečkem.

Nebo svetr s dírou pořád představuje spoustu hřejivé látky, která může dále sloužit. Vyzkoušejte si sami něco ušít!










79 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page