top of page
  • Bára

BONUS - Barevná typologie / Jaký jsem typ?

Barevná typologie

Existuje metoda, díky které můžeme přijít na to, jaké barvy nám nejvíce sluší.

Této metodě se říká “barevná typologie”.

Pomocí přirovnání k ročním obdobím a jejich barvám získáme přehled o tom, jaké barvy volit nejen do svého šatníku, ale třeba také při výběru make-upu a doplňků.


Při zkoumání naší osobní barevné typologie se bere v potaz odstín pleti a jak snadno se opálíme, naše barva vlasů a barva očí.

Dle těchto atributů snadno posoudíme, zda-li jsem světlý, nebo tmavý typ - toto nám pomůže při dalších krocích v hledání těch “našich” barev.


Máte-li bledší pleť a světlé vlasy, jste světlý typ, a pokud jste tmavovláska se snědší pletí, jste samozřejmě tmavý typ. Na hranici “někde mezi” se nachází zrzky.

Pokud si nejste jistá, požádejte o radu kamarádku, či rovnou profesionální vizážistku.


Jaký jsem tedy typ?

Pokud máte světlé až plavé vlasy, modré či zelené oči a slunce vám v létě na tváři kreslí pihy, tak patříte mezi jarní typ. Vybírejte si tedy takové barvy, jaké s sebou přináší jaro - jemné a pastelové, například “baby blue”, “baby pink”, béžová, meruňková, tyrkysová…

Naopak nejméně se k vám hodí křiklavé, výrazné barvy.


Máte jemnou, světlou pleť s chladným podtónem, modré/zelené/oříškově zbarvené oči, vaše rty zdobí narůžovělý odstín a vlasy plavá až hnědá barva? Snadno se opálíte do zlatavě hnědé? Pak nejspíš spadáte do kategorie letní typ. Ženy tohoto typu bývají často označovány za “šedé myšky”. Nic si z toho nedělejte! Správnými barvami můžete podpořit svou přirozenou krásu a vystoupit z davu. ☺ Pomůžou vám chladné, pudrové tóny s modrým podtónem, např. namodralá růžová, vínově červená, starorůžová. Pokud to jde, vyhněte se černé, odstínům hnědé a křiklavým, neonovým barvám.


Teplá, světlá pleť, která se pomalu a ne příliš dobře opaluje, hnědé až rezavé vlasy, oči teplých barev (zlatohnědé, jantarové, zelené, oříškové…) ale také modré, tyrkysové či olivové, a případně i tvář posetá pihami - to vše jsou atributy žen podzimního typu. Pro vás jsou tady všechny zemité, podzimní barvy (lahvově zelená, khaki, cihlová, rezavá, teplá meruňková,...), ale také zlatá, lososová či petrolejová. Vyvarujte se chladným, barvám s modrými podtóny a také těm křiklavým.


Posledním typem je zimní. Ne nadarmo se ženám spadajícím do této kategorie přezdívá Sněhurky. Porcelánová pokožka, “průhledné” tváře, rudé rty, tmavé vlasy, žádné či jen velmi mírné opálení. Pokud jste se v popisu poznala, tak se k vám nejvíce hodí chladné, jasné a čisté barvy, jako např. ledově modrá, růžová, šedá, jasně červená, dále třeba také stříbrná, sněhobílá či smaragdová. Oranžové a hnědé odstíny přenechejte raději zástupkyním podzimního typu. ☺


Jak tedy vybrat tu správnou barvu?

Ačkoliv existuje spousta teorií a návodů, které vám mohou pomoci v hledání těch správných barev přímo na míru, na konci tu největší roli hrají vaše vlastní pocity.


Ať už se rozhodnete následovat jakoukoliv metodu a posuzovat barvy podle barevné typologie či psychologie, nezapomeňte do svého života zařadit hlavně to, v čem se cítíte nejlépe a dělá vám to radost. A to platí ve všech oblastech, nejen u barev. ☺


Zdroje:




220 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page